天羅地網

標題: 20171123 郭博士 - 生活見智慧,從食開始 [打印本頁]

作者: dipa    時間: 2017-11-24 23:39
標題: 20171123 郭博士 - 生活見智慧,從食開始

郭博士為黃毓民新節目「那些年」錄影,避開不確定交通因素,預早到達深水埗,在錄影室附近茶餐廳午膳。

WhatsApp Image 2017-11-23 at 1.59.48 PM.jpeg
WhatsApp Image 2017-11-23 at 1.59.49 PM.jpeg

某學生有感而發:

老師在錄影「那些年」之前,在青山道銀谷茶餐廳用膳... $35 咖哩薯仔炆雞飲,包例湯和飲品... 賺幾多錢都冇用, 試想想能夠做到咁點洗攀缘?所以,老師係有條件屌啲人....

郭博士回應:

為療飢病、以活此身!
入口美食、洩成糞臭!
不為味惑、可入道矣!
故行者膳時應觀食為藥,
漸斷其根❗
作者: alexwush    時間: 2017-11-24 23:50
這算苦行?
作者: 容燥兒    時間: 2017-11-25 04:02

Alexwush網友:

琴曰有某靚女同學問我,點解有無打針雞食?
呢個留返佢親自問郭博士。

有同學發現,叫咖哩雞飯食就已經唔正常。同埋响毓民哥仔樓下食飯。
郭博士此舉又係身教。隨緣不變,不變隨緣。

作者: alexwush    時間: 2017-11-25 09:54
隨緣不變,不變隨緣
講來講去都係有一個自性清淨心,不受外面富貴窮通所影響,要經常修練。
但佛陀覺得係走錯路———-八年苦行
今日點解要走落去

作者: chriswong    時間: 2017-11-25 13:00
食個碟頭飯都唔算係苦行丫, 教下出離波羅蜜唧,唔駛咁大反應嘅。輕鬆啲!
冇B餐食C餐,冇華田飲好立克,少慾少煩惱。
作者: 容燥兒    時間: 2017-11-25 14:09
苦行的定義。似乎好相對?

就用佛陀苦行八年為例。
向前八年,佛陀都唔覺佢係苦行,因為佢深信透過苦修。
可以令到自己得到解脫痛苦。

但到佢八年過去,都一無所成,就發現原來之前做的已經無作用。
果一刻就覺苦行無作用。果時就真係"苦"了。

作者: 陳柱民    時間: 2017-11-25 17:14
感謝博士, 無時無刻都在替我們做教材。

真的很感恩, 真的很感恩, 真的很感恩。
作者: 楊灝貽    時間: 2017-11-27 13:29
上一代白手興家個D一生都可以食得好隨便
我有兩位發左達嘅親戚都係咁
講起勉強攀缘, 老母有次係半島飲茶
見到有位陳姓前議員請大陸佬食飯
個大陸佬一行開去小解, 此陳姓前議員即刻比佢老婆大大聲咁鬧
話佢請大陸佬洗乜食到咁豪, 男人結左婚真係慘

歡迎光臨 天羅地網 (http://li1473-118.members.linode.com/) Powered by Discuz! X2.5