天羅地網

標題: 智慧生活啟示下集,書本內一個嚴重的錯誤 [打印本頁]

作者: alexwush    時間: 2015-10-30 15:57
標題: 智慧生活啟示下集,書本內一個嚴重的錯誤
第58頁這樣寫聽到有聲和無都係心,但視頻中博士並非這樣講,他説:聽到無聲的聲呢個係心力。差之毫釐 繆以千里,希望有關方面作出更改
作者: alexwush    時間: 2015-10-30 15:59

作者: Quattro    時間: 2015-10-30 17:52

TO:alexwush

心是相,心力是用,相用一如,明未!

作者: chrisX9    時間: 2015-10-30 17:52
小疑小悟,大疑大悟。       

你條友仔都算係好學啦 ..... 研究、研究。

閣下嘅問題係 心 和 心力 是否等同呢?

節錄內容 ~ 心 是包括 功能 和 能力。

可以話係心其中一部分,但又吾係全部。

至少都吾會係甚麼嚴重錯誤,太嚇人啦…

再講多些來聽下 ~  ~ ~ 等著呢 …..
作者: yc_ray    時間: 2015-10-30 18:05
alexwush 發表於 2015-10-30 15:59

感谢alexwush兄post出嚟,又温习佐一下。
作者: alexwush    時間: 2015-10-31 07:36
Quattro 發表於 2015-10-30 17:52
TO:alexwush

心是相,心力是用,相用一如,明未!

多謝Quttro兄開示,可否這樣講,聽到有聲的聲是受外來的影響令心現不同的相,而聽到無聲的聲是由自已話事推動心力所致呢?
作者: Quattro    時間: 2015-10-31 13:05

TO: alexwush

可睇《大佛頂首楞嚴經》,內有詳述。

作者: wwkin    時間: 2015-10-31 14:10
聽到無聲的聲呢個係心力 是否就是所謂:帶質有覆通情本,隨緣執我量為非?
作者: 郭輝    時間: 2015-10-31 14:18
如打火機原理,對嗎?
作者: 容燥兒    時間: 2015-10-31 14:28
楞嚴經 - 維基百科,自由的百科全書 - https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%A5%9E%E5%9A%B4%E7%B6%93

在維基約略看過簡介,頭暈眼花了。

作者: zmoez710    時間: 2015-10-31 15:13
有無聲音係層於外面變化,而我哋在生存期間本有嗰種接收力郤不會中斷幾百萬分之一秒鐘

作者: chrisX9    時間: 2015-10-31 18:42
TO : alexwush

一為正法,二為弟子,三為蒼生。        

呢鋪以你為 龍頭,馬首是瞻,既然 Q仔 話答案在 楞嚴經,煩請 閣下如實睇下 .........

回來追加發問,(至少一星期一次) 但願 Q仔 如實作答,全個 天羅地網 網友們 支持你。

作者: WilliamChan    時間: 2015-10-31 21:45
明白曬都嗰頭近
不如實際啲走入人羣日行一善
作者: wwkin    時間: 2015-10-31 23:21
wwkin 發表於 2015-10-31 14:10
聽到無聲的聲呢個係心力 是否就是所謂:帶質有覆通情本,隨緣執我量為非? ...

更正 是以為無聲 是否就是所謂:帶質有覆通情本,隨緣執我量為非?
作者: alexwush    時間: 2015-11-1 08:39
chrisX9 發表於 2015-10-31 18:42

一為正法,二為弟子,三為蒼生。        

試問大家肚餓餓嘅時候,派我一個人代表去食?我食完係唔係個個都飽先
作者: chrisX9    時間: 2015-11-1 10:50

只是 由你代表去敲門,當快餐店大門一開,小弟就會跟住閣下入去食,其他網友們也會魚貫進場坐低,

可惜 呢間係 高級餐廳,只招待會員,設有最低消費,吾係東華三院,無免費午餐派發,嗚呼 ~ ~ ~
作者: HoRaymond    時間: 2015-11-2 21:45

引用金句 : 永嘉大師證道歌
心是根,法是塵,
兩種猶如鏡上痕,
痕垢盡除光始現,
心法雙忘性即真。

作者: 容燥兒    時間: 2017-1-1 20:02
感謝分享,

高級餐廳,,,,,,,

歡迎光臨 天羅地網 (http://li1473-118.members.linode.com/) Powered by Discuz! X2.5